Semestervecka i Björnliden / Helags 

18 - 25 juli 2010 tills.m. Gunnar och Iréne 

(Dagboksanteckningar)

Under våren kände jag, att jag verkligen skulle vilja komma upp till fjällen, se vyerna, känna luften, dricka friskt vatten ur en fjällbäck och se alla fjällblommor.

Jag nämnde detta för Berit, som genast sa: -Åk, men med vem? - Gunnar Mållberg! svarade jag.

Gunnar och jag har i stort sett samma intressen, naturen och fotografering, fastän hans fotokunnande ligger på ett annat plan än mitt. Men genom att vara tillsammans och se hur han gör och ser motiv, kan man kanske lära sig en del. Dessutom tycker jag att vi trivs tillsammans.

Jag frågade Gunnar om han ville ta en tur från Ljungdalen till Helags tillsammans med mig och han var genast med på detta. Våra resp. skulle naturligtvis också med men inte på fjällvandringen.

Söndag Vi hade fått låna släktens stuga i Björnliden och tidigt söndag den 18 juli åkte vi i 2 bilar, Iréne och Gunnar, Berit och jag, mot norr. Härligt! Vi möttes i Sjötorp vid Göta Kanal där vi tog resans första fika. Hyfsat väder. Gunnar hade köpt en lite videokamera och började dokumentera resan.

Resan gick fint och fram mot kvällen anlände vi till Björnliden och den fina stugan.

Måndagen hade vi tänkt att "landa" och ta det lugnt i området. Vi fixade utefika och åkte upp till Nipfjället ovanför Idre Fjäll, stannade vid "the Magic Road", en märklig plats, där synvillan gör att man upplever att bilen (om man stannat den och lossat bromsarna) rullar bakåt i uppförsbacke! Ser mycket lustigt ut. Alla stannar till där och provar.

Gunnar, Iréne och jag gick en liten vända uppe på platån, där folk har byggt massor av små rösen. Ser lite lustigt ut. Städjans välbekanta profil syntes i bakgrunden.

Jag hade hoppats att en fjällpipare skulle visa sig (hade sett ett par sådana på samma plats för några år sedan) och plötsligt frågade Gunnar: - Vad är det för fågel? - Där var den + en unge. Roligt.

Nu började kaffetarmen göra sig påmind. Vi åkte till Burusjön och hittade en bra fikaplats alldeles vid sjön. Roligt att vara där igen, området där vi började våra fjälläventyr tills. m. barnen 1976.

Hemma i stugan kollade vi vad SMHI hade att säga om vädret de närmaste dagarna. Inget vidare faktiskt men vi hade ju bestämt att ge oss iväg tidigt nästa morgon, så vi packade våra ryggsäckar, tält, kök, mat och allt möjligt annat, som vi ansåg vara nödvändigt. Jag lade in allt i plastpåsar, så att det inte skulle bli blött om vi råkade ut för störtregn (hemska tanke). Såg till att kamera, minne och batteri var ok och ställde klockan på 05.30.

Tisdag. Ryggsäckarna står  ute vid den nya entrén. Vi sitter och äter frukost, hyfsat väder men en koll på text-tv säger att det skall bli mycket regn i fjällen fram till torsdag em. Jag sitter o tänker på detta och så säger jag: - Skall vi skjuta upp vandringen till torsdag? - Jag tänker samma sak, säger Gunnar. Sagt o gjort. In med packningen igen (utan att packa upp). Vi fick väl tåla att fruarna tyckte att vi var en aning veliga men egentligen höll de med oss om att det var ett förnuftigt beslut.

Nu kunde vi i stället göra en gemensam utflykt till ett par ställen, där Berit o jag varit förr.

Vi åkte in i Norge och till Fjellguttasjön. Vi missade dock den lilla avtagsvägen först och kom till Gutuliasjön i stället, vilket inte gjorde något, eftersom det också var en vacker sjö. Vi kom till Fjellguttasjön lite senare och gick en liten bit där vi fick se en hel del Kung Karls spira. Nu smakade fikat perfekt vid vindskyddet.

Vidare till Grövelsjön där Gunnar och Iréne tog en tur till Silverfallet, medan Berit och jag åkte till forsen längs hemvägen. Fotade och fikade innan vi åkte hem till stugan.

Onsdag Iréne, Gunnar o jag tog en liten tur på ett par timmar i området ovanför Lövåsen. G o jag var ju tvungna att mjuka upp oss inför Helagsstrapatserna. Fortsättningen av dagen blev lugn. SMHI gav oss hyfsade förhoppningar inför de närmaste dagarna.

Torsdag. Nu gav vi oss iväg efter att ha fått en "lycka-till-kram". 

Vi hade 18 mil framför oss. Vi passerade Sörvattnet, en massa renar, Tännäs, Funäsdalen, Mittådalen där jag mindes 1949 då vi bodde i en "koja" (bild) med vägglöss, hos lappgubben Doj och nuvarande STF-hemmet som 1951 var skola och där vi bodde hos Rutfjälls och köpte Sakka, en svart lapphund. Kul att se och minnas (det är gott att bli lite nostalgisk ibland, tycker jag)

Vi hade bestämt att gå Kesudalen upp och inte via slalombacken. Vid Kläppens parkering var det väldigt många bilar. Vi tog fram våra medhavda smörgåsar, kaffe och gick till vindskyddet vid P-platsen. Där satt redan 2 tjejer, vilka hade kommit tillbaks från Helags.

Plötsligt öppnades himlen och världens störtskur forsade ner (kanske framkallat av helikoptern som minuterna innan lyft med last till Helags). Regnet höll väl på i 20-25 minuter och vi var oerhört tacksamma att vi inte kommit iväg en halvtimme tidigare. Det hade inte varit roligt!

Så fort regnet slutat, tog vi fram våra packningar och gav oss iväg. Det kändes härligt. Under våra 3 dgr fick vi inget regn när vi var ute och gick. Tack för det! Trots att det var mulet blev det en del fotande. 

Vi mötte en hel del folk och roligast var de 2 unga paren med barn (gubbarna var inte med, då de höll på att riva tälten), Vi stannade och pratade med dem och upptäckte plötsligt ett litet ansikte, som tittade fram i ryggsäcken hos den ena tjejen. (bild) Den lilla flickan på bilden (4-5 år) hade gått Ljungdalen - Helags och var nu på väg tillbaks igen. Och med ett leende, som fick oss att smälta direkt. Fantastiskt. Den ca 12-åriga killen tyckte, på min fråga, att "det går an" att vara ute. 

Överhuvudtaget var det många ungdomar och yngre familjer ute och vandrade, vilket gladde mig. Hopp för framtiden.

Efter ca 6 km kom vi äntligen upp ovan trädgränsen - men här blåste det ganska rejält - motvind. 

Jag tänkte med viss bävan på tältet - hur skulle vi få upp det??

Väl framme gick vi runt och letade tältplats. Inget vidare. Hur skulle vi göra? Jag hade ju sett priset för övernattning inomhus, 525 kr/natt, och tyckte det var väl saftigt. 

Vi gick in till receptionen och G bjöd på kaffe och bulle. Mycket folk runtomkring, många sökte natthärbärge och det verkade vara ont om sängplatser. Det hade börjat regna rejält - vågrätt! och tittade man ordentligt fanns det hagel i regnet. På väggen fanns en skärm, som visade siffror från väderstationen. Max-vindhastighet 20,7 m/sek, nuv hast 17,6 , temp -0,2. Skulle det överhuvudtaget var möjligt att få upp ett tält utan att det skulle förvandlas till en fallskärm och dra iväg med oss som drakflygare?

- Skall vi försöka få 2 sängplatser? frågade jag. - Det tycker jag absolut, svarade G. Han gick direkt till receptionen och lyckades få 2 platser (troligen bland de sista) och förhandlade sig sedan fram till att jag skulle hänga med på familjemedlemskapet, som han köpte för framtida bruk. 425 kr var i alla fall lite billigare även om STF har tappat sin tidigare prisnivå. 

Vi fick dela rum med 2 andra, en tysk kille och en man från Sundsvall. De hade tagit undersängarna, varför vi gamla fick klättra upp till överslafarna.

Jag, som ganska lätt får kramp, låg och oroade mig för att jag skulle få det. Hur skulle jag kunna ta mig ner i så fall? Vågade knappt somna och låg vaken i ett par timmar innan sömnen tog över. Vid 4-tiden måste jag i alla fall ut, kravlade mig ner, hoppade i stövlarna och drog iväg över tunet till utedassen. Nu var det ljust ute och stormen hade bedarrat. Det såg lovande ut. Tillbaks upp till sovsäcken.

Fredag Vaknade och tittade på klockan 08.45 ! Övriga i rummet sov. Tog mig ner och gick över till G, som vaknade och frågade hur mycket klockan var. Jag höll upp 5 + 4 fingrar och han räknade, räknade igen och kanske en gång till. Nio ???!!!

Visst!. Nu drog vi igång. Letade upp en tältplats, fick upp tältet, åt frukost i köket i logementsbyggnaden, tog med kamera, kikare, russin och lite dricka och gav oss iväg i underbart väder upp mot Helagsglaciären. Vår tanke var nog att komma fram till glaciären. Helagstoppen kände vi dock inte för.

Träffade ett gäng tjejer, vilka vi mött och skojat lite med dagen innan. De såg ut att ha väldigt roligt och förklarade när vi skojade lite för att de åter såg ut att undersöka vad som fanns i ryggsäckarna, att det som hände eller sades under fjällturen, var och förblev en hemlighet för alla andra.  

Under vandringen uppåt dök den ena fjällblomman efter den andra upp, gullbräcka, stjärnbräcka (Berits favorit), lapp- gullspira, fjällnejlika, fjällviol, fjällgentiana (blåare än blå) fjällglim m.m. Det blev många, många pauser för att fota och det var ju just detta jag fantiserat om under våren. Tänk att jag åter var uppe i fjällen, kanonväder och i perfekt blomstertid. Dessutom med G. Kunde inte bli bättre.

Uppe vid glaciärsjön kände vi att det räckte. Varför skulle vi upp till glaciären? Brant och stenigt och vi mådde så bra vid sjön!

Till slut var vi tvungna att vända neråt. Dags för att prova det gasolförsedda Trangiaköket. Vi hade båda köpt frystorkad varmrätt. G hade Biff med lök och en massa grönsaker. Jag såg inte till någon biff men han sa att det i alla fall smakade gott. Jag hade någon kötträtt med ris. Man blev mätt. 

Duschen satt fint och likaså solandet utanför receptionen. Ett par tyska tjejer blev alldeles i extas när G visade videofilm med renarna vi mött på vägen. Tänk om det varit en älg. Då hade de väl svimmat. 

I självhushållsköket satt 4 ungdomar (20 - 25 år) och pratade, skrattade och spelade kort. De frågade om vi varit vid Helags förr. - Visst, svarade jag, senast för 32 år sedan! De bara stirrade. För dom var väl det på stenåldern. Det är vid sådana tillfällen man upptäcker att det mesta i ens liv är "för längesedan". De var i alla fall väldigt trevliga och förutom själva fjällupplevelsen, tycker jag att detta var det roligaste - alla trevliga människor, inte minst yngre. F.ö. var det många tyskar ute och vandrade.

Kvällen slutade med en härlig solnedgång bort över Sylarna, där vi var 1978.

Så kom natten. Tältplatsen vi hittat var jämn men stenhård och trots nytt underlag (1,4 cm tjockt) blev det jättejobbigt att ligga. Efter 10 - 15 min var jag tvungen att vända mig och ligga på andra sidan. 10 - 15 min vänd igen osv. Vid halvtvå-tiden tänkte jag att vi borde riva tältet och börja gå hem igen. Men så kom jag på att vi då skulle missa en fin vandring i strålande sol, och det vore ju dumt. Så jag försökte stå ut.

Lördag När vi gick upp vid 7-tiden hade jag nog bara slumrat 2 - 3 timmar. G hade sovit lite mer men inte mycket. Han var mycket taktfull när jag beklagade mig över natten och påpekade bara försynt: - Det var du som ville tälta.

Så var det ju men nästa gång jag skall tälta skall jag ha en tältsäng med mig, så det blir inte under en fjällvandring! Å andra sidan utgör ju sådana här episoder kryddan i berättelserna efteråt. (men man behöver ju inte krydda för starkt)

Vi åt frukost, rev tältet och packade. Såg oss om och gav oss iväg hem till våra fruar. De visste dock hur vi haft det, eftersom G:s mobil fungerade utmärkt i fjällvärlden, medan min var stendöd.

Vandringen till Ljungdalen tog betydligt längre tid än vandringen till Helags, trots att det egentligen gick mer utför. Men nu var det fint väder och mycket mer blommor än när vi gick i mulet väder. Framförallt minns jag ett par ställen med riktigt mycket fjällgentiana. På ett ställe växte också blodnycklar vilka är ganska ovanliga. Vi mötte också några cyklister!!!

Sista 2 km mötte vi några sugande uppförsbackar, (när det egentligen borde gått utför) vilka gjorde oss lite möra och trötta i benen och fick oss att tycka att det var skönt när parkeringsplatsen dök upp. Där mötte vi också ett äldre par, vilka skulle ut och vandra under en vecka. De gick varje år en sådan tur. Dittills hade jag nog varit äldst ute längs leden (utan att känna mig så) men dessa var allt äldre. Tänk att kunna hålla på så upp i åren.

Vid Flatruet rastade vi vid en bäck och värmde lite gulaschsoppa innan vi fortsatte till Björnliden där Iréne och Berit tog emot sina hypernöjda gubbar med öppna armar och en underbar middag.

För att se bilder från veckan - klicka på länkarna nedan

Till Bildvisningsprogrammet: 

Blommor: http://bilder2010.borbird.se

Fjällvandringen: http://bilder2010.borbird.se 

                 och http://bilder2010.borbird.se

Till bilderna söndag - onsdag http://www.borbird.se/helags2010/bjornliden.htm    

Till bilderna torsdag - lördag http://www.borbird.se/helags2010/helags/helags.htm

Till Dagboksanteckningarna http://www.borbird.se/helags2010/semesterresa.htm